News

Financiering voor proof-of-concept: EnginX maakt efficiënter ontwerp van machines mogelijk

Slimme software startup uit Nijmeegse biedt oplossing in tijden van personeelstekorten 

EnginX uit Nijmegen heeft financiering opgehaald voor de ontwikkeling van haar engineering-software. Met deze software kunnen engineers machines in de ontwerpfase samenstellen met de juiste componenten en zijn zij niet langer aangewezen op spreadsheets, papieren catalogi of losse documenten. Een groot voordeel in tijden van tekort aan (technisch) talent. Met een financiering van het Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF Gelderland) kan het bedrijf de software geschikt maken voor launching customers. Oost NL beheert VFF Gelderland.

Welke pomp past het best op dit aanzetstuk? En met welk radarwerk optimaliseer je een aandrijfmechanisme? De software van EnginX digitaliseert tijdrovend zoek- en rekenwerk in een markt met een groot tekort aan technisch personeel, legt Saskia Eijkelhof, CEO van het jonge bedrijf uit: “Nu is het vaak nog dagelijkse praktijk dat engineers uit veel verschillende bronnen informatie bij elkaar moeten zoeken om een machine of machineonderdeel te ontwerpen. Door een uitgebreide database van componenten aan te leggen, die je ook nog eens virtueel kan koppelen aan een eigen ontwerp, is het vinden van geschikte onderdelen veel efficiënter.”

EnginX ziet vooral vraag bij ‘Original Equipment Manufacturers’ (OEM’s), machinebouwers voor de maakindustrie. “Zeker in de voedselproductie, agrarische sector, energie en ruimtevaart worden complexe machines gebouwd met veel onderdelen. Met onze software kunnen engineers testen of bepaalde combinaties goed werken, zonder dat ze daadwerkelijk het systeem hoeven te bouwen.”

Financiering om launching customers dichter bij te brengen

EnginX is ontstaan bij en gevestigd in Mercator Launch in Nijmegen en is een spinoff van de Radboud Universiteit. Via Orion en Briskr werd het bedrijf gewezen op de mogelijkheden van VFF Gelderland. “We gebruiken de financiering om een slimme database met componenten te bouwen voor launching customers, zodat de software direct de juiste componenten gebruikt in hun berekeningen. Dat is een belangrijke doorbraak voor ons”, vertelt Eijkelhof over de financiering. 

Matthijs Berkelaar, investment manager Tech bij Oost NL: “Het tekort aan technisch personeel is voor de maakindustrie een hoge prioriteit. In Oost-Nederland heeft de maakindustrie een belangrijke positie. EnginX heeft de potentie om de maakindustrie te versterken door middel van digitalisering en daarmee de productiviteit en efficiency te verhogen. Naast financiering blijven we de ondernemers ondersteunen met de groei en opschaling van het bedrijf.”

Proof-of-conceptfonds VFF Gelderland

Het Proof-of-conceptfonds VFF Gelderland richt zich op ondernemers die een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. VFF Gelderland is een instrument voor innovatieve ondernemers dat door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor Ondernemers is gefinancierd.

Oost NL beheert het fonds en werkt daarbij samen met lokale startersinitiatieven voor startups binnen hun sector: StartLife gericht op de agrifood sector, Briskr gericht op de life sciences, health en high tech sector en Orion gericht op de sectoren energie, creatief en ICT/smart industry/AI. In een eerder stadium kon EnginX gebruik maken van het Startupfonds Gelderland.