Expertises

Fiscale regeling WBSO

Bent u bezig met de ontwikkeling van producten, productieprocessen of software? Zijn er technische uitdagingen of risico’s die optreden tijdens de ontwikkelingen én lost u die met eigen mensen op? Bent u nu bezig met eigen onderzoek- en ontwikkelactiviteiten? En, tot slot: betaalt u belasting of loonheffing in NL?

Als u al deze vragen met een volmondig ja kunt beantwoorden, is het hoog tijd om uw WBSO-voordeel te bepalen. Het is namelijk zo dat u voor de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) in aanmerking komt. Gebruik van de WBSO is ook weer belangrijk om toegang te krijgen tot de innovatiebox en werkelijk succesvol te innoveren met fiscaal voordeel.

WBSO: besparing op (loon)kosten en uitgaven

De WBSO is een fiscale korting waar u (op elk moment) tijdens de fase van research & development mogelijk aanspraak op maakt. Dankzij deze regeling kunt u korting krijgen op de loonbelasting voor de (loon)kosten en uitgaven die te maken hebben met het zogenoemde ‘speur- en ontwikkelingswerk’ voor uw producten, productieprocessen of software. Die korting kan oplopen tot 40%. Zo kunt u flink besparen op uw loonbelastingafdracht. Houd wel rekening met het feit dat afgeronde projecten niet meer in aanmerking komen voor de WBSO.

WBSO-subsidie; technische inbreng vanuit de eigen organisatie

Absolute voorwaarden om aanspraak te maken op deze regeling, is dat de medewerkers die het speur- en ontwikkelingswerk uitvoeren op de eigen loonlijst van de onderneming staan. Kiest u ervoor een groot automatiseringsproject volledig uit te besteden? Dan vervalt uw recht op subsidie. Een feit om rekening mee te houden wanneer u voor de start van een dergelijk project twijfelt over het inschakelen van een extern bureau, of het aannemen van nieuwe medewerkers.

Arbeid en kapitaal

De WBSO is geïntroduceerd voor Nederlandse bedrijven die ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Bij de aanvraag van de WBSO zijn twee zaken van belang: arbeid en kapitaal. Arbeid in de vorm van de werknemers, die het speur- en ontwikkelingswerk verrichten. Kapitaal gaat om de kosten/uitgaven, die naast de loonkosten noodzakelijk zijn om het speur- en ontwikkelingswerk te laten slagen. Leidt het speur- en ontwikkelingswerk tot winst, dan is de weg vrij voor een innovatiebox-traject. 

Voor fysieke producten en programmatuur

De WSBO kunt u aanvragen voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) programmatuur, fysieke producten of productieprocessen en voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. Van belang is dat de ontwikkelactiviteiten 1) technisch nieuw zijn voor de aanvrager, 2) projectmatig worden aangepakt en 3) in een van de EU-landen plaatsvinden. Uitgesloten van deze fiscale regeling zijn onder meer marktonderzoek, onderzoek naar economische haalbaarheid en organisatorische/administratieve werkzaamheden.

Innovatiekracht versterken

Komt u in aanmerking voor de WBSO, maar heeft u geen tijd voor het aanvragen en de administratieve afhandeling? Wij nemen het hele aanvraagtraject uit handen en minimaliseren de administratieve risico’s en lasten, zodat uw focus op de ontwikkelactiviteiten gericht kan blijven. Daarnaast kunnen wij u ook assisteren bij de inrichting en implementatie van WBSO-projecten. Onze specialisten hebben jarenlange ervaring in het succesvol begeleiden van WBSO-aanvragen en de daarbij horende administratieve verplichtingen. Niet alleen met oog op de besparingen op korte termijn, maar zeker ook op het versterken van de innovatiekracht van uw bedrijf.

Succesvolle aanvraag

Hoe groot uw kansen op belastingverlaging ook zijn, goede timing is cruciaal voor een succesvolle aanvraag. Licht uw adviseur, accountant of belastingadviseur zo snel mogelijk in over uw plannen, bij voorkeur in de planfase. Laat uw adviseur dus op tijd aanhaken bij uw R&D-projecten. Die tijdigheid is van doorslaggevend belang om innovatie een rol van betekenis te laten spelen bij het bereiken van uw fiscale doelen.

Meer informatie

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de WBSO? Neem contact op met Bernard de Vree van BDO.