Vooraankondiging PharmaNL Shared Development Infrastructure 2025
ZonMw is van plan 18 maart 2025 een subsidieoproep te openen binnen het PharmaNL Shared Development Infrastructure programma, dat zich richt op het realiseren van infrastructuurvoorzieningen voor farmaceutische producten en geneesmiddelentechnologieën voor gedeeld gebruik door farmaceutische startups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen.
Doel programma en subsidieronde
Deze subsidieoproep is onderdeel van de programmalijn PharmaNL Shared Development Infrastructure (SDI). Deze programmalijn is gericht op het inrichten van geavanceerde infrastructuren (zoals laboratoriumapparatuur) voor gedeeld gebruik door farmaceutische start-ups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen. Het inrichten van een infrastructuur is belangrijk voor het versterken van de farmaceutische waardeketen, omdat momenteel de vereiste R&D voorzieningen en services nog niet of onvoldoende beschikbaar zijn.
De projecten zullen bijdragen aan een uitbreiding en versterking van farmaceutische hubs, kennisinstellingen en ondernemingen met toekomstbestendige apparatuur. Dit leidt vervolgens weer tot efficiënte en effectieve ontwikkeling van nieuwe medicijnen en productietechnologieën, kortere doorlooptijden en lagere kosten in de farmaceutische sector.
Deze subsidieoproep heeft als doel invulling te geven aan de specifieke thema’s die zijn vastgesteld in de investeringsagenda van PharmaNL voor de Shared Development Infrastructure programmalijn. De investeringsagenda is een routekaart voor investeringen gericht op het versterken van de Nederlandse farmaceutische waardeketen.
Doelgroep
De doelgroep van de subsidie is Nederlandse bedrijven, onderzoeks- en kennisinstellingen die een gedeelde farmaceutische infrastructuur willen inrichten en/of upgraden. Subsidie mag aangevraagd worden als individuele partij, of gezamenlijk met andere partijen in de vorm van een consortium.
Subsidie
Binnen deze oproep is subsidie beschikbaar voor het bouwen en/of upgraden van infrastructuurvoorzieningen voor de ontwikkeling, opschaling en productie van innovatieve medicijnen in Nederland. Als voorwaarde geldt dat de infrastructuurvoorzieningen voor minimaal 50% van de beschikbare tijd tegen een marktconforme prijs worden opengesteld voor gedeeld gebruik door startups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen.
Per project kan maximaal € 5 miljoen aan subsidie worden aangevraagd met een maximale looptijd van 4 jaar. Het totale beschikbare subsidiebudget voor deze ronde bedraagt in totaal € 24 miljoen.
Proces en voorlopige planning
Deze subsidieronde is opgebouwd uit een projectideefase en uitgewerkte aanvraagfase. Een projectidee is een beknopte versie van een uitgewerkte aanvraag. Tijdens de projectideefase beoordeelt de programmacommissie de projectideeën op relevantie en globaal op kwaliteit. De commissie selecteert de projecten die het beste passen bij de doelstellingen van de subsidieoproep en het meest kansrijk zijn. Deze krijgen een advies om het projectidee uit te werken tot een volledige subsidieaanvraag.
Een gedetailleerd overzicht van de te nemen stappen voor het aanvragen van subsidie is te vinden op deze webpagina.