News

Van challenge naar oplossing: hoe het Digital Health Challenge Lab zorg, wonen en welzijn transformeert

In de regio Arnhem-Nijmegen staan we voor grote maatschappelijke uitdagingen: een vergrijzende bevolking, stijgende zorgkosten en een tekort aan zorgpersoneel. Het Digital Health Challenge Lab (DHCL) speelt hierop in door technologie te gebruiken voor innovatie in het sociale domein: zorg, welzijn en wonen. DHCL pakt concrete problemen op en werkt samen met bewoners, zorgprofessionals en bedrijven om oplossingen te creëren die écht impact maken. Het DHCL is een initiatief vanuit de programmalijn ‘Gezond Leven’ uit de Regio Deal. Hierin werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan innovatieve oplossingen voor de zorg en het welzijn van inwoners. DHCL richt zich op het ontwikkelen van technologieën en diensten die de zorg dichter bij huis brengen en tegelijkertijd de kwaliteit van leven verbeteren.

Het open innovatieprogramma pakt concrete knelpunten uit de wijk en zorgpraktijk aan door innovatieve oplossingen direct bij betrokken doelgroepen te testen. Dat alles met de ambitie om inwoners langer, gezonder en gelukkig zelfstandig thuis te laten wonen. Met betekenisvolle verbeteringen die haalbaar en betaalbaar zijn.

Hoe komen de challenges tot stand?

Het DHCL werkt volgens een unieke vraaggestuurde aanpak. In plaats van oplossingen naar de zorg te ‘pushen’, worden de uitdagingen eerst vanuit de praktijk opgehaald. Dit gebeurt via interactieve workshops en samenwerkingssessies, waarin inwoners, zorgprofessionals, woningcorporaties en andere stakeholders hun behoeften en frustraties delen. Deze input vormt de basis voor de challenges die bedrijven vervolgens kunnen oppakken.

Floor van de Watering, Programmamanager bij het DHCL en Briskr, legt uit: “Het doel is om concrete problemen te identificeren en innovatieve oplossingen te vinden die daadwerkelijk een verschil maken voor de mensen in de regio. Dit gebeurt in samenwerking met bedrijven die zich kunnen aanpassen aan de behoeften van de zorg- , welzijns- en woningdomeinen.” Partners, zoals Briskr, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen OostNL, Radboudumc en diverse woningcorporaties, zoals Talis en Vivare, zijn actief betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van deze challenges.

Binnen het DHCL worden drie hoofddomeinen aangesproken: zorg, welzijn en wonen. De opzet van het lab maakt het mogelijk om het vraagstuk vanuit een integraal perspectief aan te pakken.

Ga de challenge aan als ondernemer

Het DHCL heeft inmiddels al verschillende belangrijke uitdagingen uitgewerkt. Eén van de eerste challenges is de 100@Home-challenge, die zich richt op technologieën die ouderen helpen langer zelfstandig en gelukkig thuis te blijven wonen. Floor vertelt: “Met de open call wilden we bedrijven uit de regio en daarbuiten uitnodigen om hun oplossingen in te dienen. Op 7 november 2024 werd het DHCL feestelijk gelanceerd en inmiddels worden vanuit de open call de eerste gesprekken met ondernemers gevoerd. En daar zaten al geniale ideeën tussen!”

Inmiddels staan er al drie andere challenges live op de website van het DHCL. Tijd om de challenge aan te gaan als ondernemer!

De weg naar innovatie

Hoe ga je die challenge precies aan? Met een pitch bereiken startups, scale-ups en mkb’s die zich aanmelden voor een challenge in één klap 15 invloedrijke organisaties in cure, care, huisvesting, de

overheid en het onderwijs. Bedrijven testen hun innovaties in een praktijkomgeving met gebruikers en stakeholders. Dit geeft hen de kans om hun producten te optimaliseren, de markt te verkennen en hun concurrentiepositie te versterken.”

Als er een match is tussen de innovatie van een bedrijf en de probleemstelling van een opdrachtgever, worden bedrijven ook ondersteunt in de ontwikkeling en opschaling van hun ideeën. Deelname aan het DHCL betekent toegang tot een netwerk van zorgprofessionals, woningcorporaties en andere belangrijke stakeholders in de regio. Het lab faciliteert de samenwerking tussen deze verschillende partijen, waardoor bedrijven nauw kunnen samenwerken met experts om hun innovaties verder te ontwikkelen.

Daarnaast bieden het DHCL en de opdrachtgevers bedrijven financiële ondersteuning. Floor benadrukt: “Zo kunnen bedrijven hun product verfijnen, om het te valideren in een echte zorgsetting, wat essentieel is voor de succesvolle opschaling van hun oplossingen.”

De toekomst van het Digital Health Challenge Lab

De toekomst van het DHCL is veelbelovend. DHCL heeft als doel om na de komende drie jaar hun bewezen methoden op te schalen en de aanpak verder te verankeren in de regio. Floor legt uit: “We willen minimaal 15 challenges succesvol oplossen en dit proces als een duurzame, structurele aanpak voortzetten. Ons doel is om het lab niet alleen in Arnhem-Nijmegen, maar ook in andere regio’s in Nederland toe te passen. Daarvoor moeten we blijven luisteren naar de behoeften van de bewoners en zorgprofessionals. Alleen door deze samenwerking kunnen we technologie succesvol integreren en oplossingen leveren die de zorg écht verbeteren.”

“Heb je een uitdaging die speelt in jouw wijk of woon- of zorgorganisatie? Ga met ons in gesprek”, sluit Floor af. “Samen kijken we naar oplossingen.”

Ben jij een ondernemer en heb jij een slimme oplossing voor een van de challenges? Meld je aan via de website.

Dit artikel is geschreven door Lifeport. Briskr is samen met HAN kartrekker van DHCL.