Deconcern geeft bedrijven en overheden beter inzicht in gebruik gevaarlijke stoffen
Nijmeegse startup kan met Vroegefasefinanciering software verder ontwikkelen
Dagelijks werken er in Nederland 100.000 bedrijven met stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. De stoffen zijn gevaarlijk omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, of zich ophopen in de voedselketen, zoals minuscule stukjes plastic. Het lukt bedrijven en overheden nu niet goed inzicht te krijgen waar, welke stoffen gebruikt worden, terwijl Europese wetgeving dat wel verplicht. Deconcern uit Nijmegen heeft een softwaretool ontwikkeld waarmee dat wel makkelijk en snel kan. Met een Vroegefasefinanciering Gelderland (VFF Gelderland) kan Deconcern haar product verder ontwikkelen.
Het team van Deconcern bij de uitreiking van startup van het jaar.
In de EU is wetgeving van kracht die bedrijven dwingt om het gebruik van Zeer Zorgwekkende Stoffen in kaart te brengen. Overheden en bedrijven beschikken vaak niet over de capaciteit om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van deze stoffen, of geven het onvoldoende prioriteit. Momenteel zijn zowel overheid als bedrijven afhankelijk van handmatige inventarisatie en steekproeven. Dat is een foutgevoelig en tijdrovend proces. Robin Burgers, CEO van Deconcern legt uit hoe het jonge bedrijf dat wil oplossen. “We hebben software gebouwd die in staat is de registratie van stoffen te automatiseren. Voor de klant is het simpel. Die hoeft alleen een PDF te uploaden van de ontvangen Veiligheidsbladen – dat zijn bladen waar alle ingrediënten in een product op staan – en onze software doet de rest.”
Financiering versnelt ontwikkeling
Deconcern heeft al klanten, maar dat zijn met name overheden, zoals omgevingsdiensten. Terwijl de software naast automatisering – en dus tijdsbesparing – voor bedrijven meer voordelen biedt: “Bedrijven zijn hierdoor beter in staat om de uitstoot en het gebruik van deze stoffen te beperken of alternatieven te vinden in hun processen”, legt Robin uit. Om de software helemaal geschikt te maken voor bedrijven heeft Deconcern financiering opgehaald via VFF Gelderland. Via Orion en Mercator Launch werd de onderneming op de financieringsmogelijkheid gewezen. “We moeten ons systeem nog beter ‘trainen’, daarvoor gebruiken we kunstmatige intelligentie. We hebben daar zelf een Machine Learning Model, een zelflerend algoritme, voor ontwikkeld. Dat model is in staat om de aangegeven stoffen op Veiligheidsbladen te herkennen. Deze data resulteert in een betrouwbaar overzicht dat direct naast actuele Europese en Nationale wetgeving wordt gelegd.”
Matthijs Berkelaar, investment manager Tech bij Oost NL over de financiering: “We hebben met elkaar steeds meer oog voor hoe we omgaan met het milieu. Ook bedrijven hebben daarin een verantwoordelijkheid. Recente dossiers over PFAS en Chroom 6 laten zien dat goede registratie en transparantie van groot belang zijn. Deconcern geeft bedrijven de mogelijkheid om daar met hun tool stappen in te zetten, op een makkelijke en efficiënte manier door gebruik van kunstmatige intelligentie.” Eerder dit jaar werd Deconcern nog uitgekozen tot Nijmeegse startup van het jaar.
VFF Gelderland voor proof-of-concept fase
Met een lening van VFF Gelderland onderzoeken starters in hoeverre hun technisch concept aansluit op interesse in de markt. Het Proof-of-conceptfonds VFF Gelderland richt zich op ondernemers die een bijdrage leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. VFF Gelderland is een instrument voor innovatieve ondernemers dat door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor Ondernemers is gefinancierd.
Oost NL beheert het fonds en werkt daarbij samen met lokale startersinitiatieven voor startups binnen hun sector: StartLife gericht op de agrifood sector, Briskr gericht op de lifesciences, health en high tech sector en Orion gericht op de sectoren energie, creatief en ICT/smart industry/AI.
Dit artikel is verzorgt en geschreven door Oost NL.